Skip to main content

Sutherland Secondary School

The replacement Sutherland Secondary School is designed for a capacity of 1000 students on the existing school site. The school is designed along a main corridor that connects four academic wings running east-west. Interior glazing along the main corridor provides partitions for a series of student spaces and administrative offices while providing transparency and natural daylight to fill the main corridor of the school.

On the second floor, the main corridor connects to the upper floor of the gym and fitness room. Classroom windows face north and south to minimize low angle sunlight and heat gain. A steel roof and concrete tilt-up exterior walls are coloured sympathetically to the treed site wrapping down as a facade running east/west with sunshades articulating the few east and west facing windows.

LEED® Silver equivalent design.

Photographer: David Birdsall

Project Stats

  • Client: School District No. 44
  • Location: North Vancouver, BC
  • Size: 10,235 sq.m.
  • Project Type: New Build
  • Project Delivery: Design-Bid-Build

The new facility offers countless opportunities to students including the many fabulous computer labs, the bright and airy library, the artificial turf field, weight room, theatre, and vivid colour scheme makes Sutherland an impressive building. This Sutherland now really represents the student body and encompasses all of our creative energy."

Sutherland Secondary Student